Egészséges párkapcsolat

Mindannyian megérdemeljük a szeretetet és a tiszteletet az életünk minden  aspektusában, amibe beletartoznak   a romantikus kapcsolataink is. 

Minden kapcsolat egy spektrumon létezik, amelynek a két pólusa az egészséges  és a bántalmazó párkapcsolat. Az egészségtelen párkapcsolat  valahol középen helyezkedik el. Ebben az írásban  összefoglaltuk, hogy mik az ismérvei  ezeknek.  

Kapcsolat spektrum
EgészségesEgészségtelenBántalmazó
A kapcsolatban résztvevő emberek:A kapcsolatban résztvevő emberek:A kapcsolatban résztvevő emberek:
KommunikációNincs kommunikációBántalmazó kommunikáció (fenyegető, bántó)
Tisztelettel bánnak egymássalNem bánnak egymással tisztelettelRosszul bánnak egymással, vagy az egyik fél bánik rosszul a másikkal
Őszinték egymássalNem őszinték egymássalVádaskodás, hazugság 
A felek egyenlőekPróbálják a kontrollt elvenni egymástólA kontroll az egyik félnél van
Élvezik a másokkal töltött időtBezárkóznak, és egymással töltenek csak időtAz egyik fél izolálja a partnerét
Együtt hoznak döntéseketNyomást gyakorolnak egymásra, hogy a saját akaratuk teljesüljönA bántalmazás tagadása
Anyagi partnerség van a kapcsolatbanAnyagi egyenlőtlenség van a kapcsolatbanAnyagi egyenlőtlenség van a kapcsolatban

forrás : https://www.loveisrespect.org/everyone-deserves-a-healthy-relationship/relationship-spectrum/

A következőkben az egészséges párkapcsolatokról fogunk írni. A bántalmazó kapcsolatokról itt találtok információt.

Egészséges párkapcsolatban: 

Egymás identitásának tiszteletben tartása:  Elfogadják egymás nevét, identitás-megélését és kifejezését. 

Nyílt kommunikáció:  A kapcsolatban résztvevők beszélgetnek egymással, meghallgatják egymás véleményét. Nyíltan beszélnek a problémákról és közösen próbálják azokat megoldani. 

Tisztelet: A párkapcsolat tagjai figyelembe veszik és tisztelik egymás véleményét, érzéseit és szükségleteit. Megadják egymásnak a szabadságot arra, hogy azok legyenek akik és ne kelljen egymásnak megfelelniük. 

Bizalom: Hisznek egymásnak, és egyiküknek sem kell bizonyítani a másik előtt. 

Őszinteség: Szabadon beszélnek egymással, de mindenki dönthet arról, hogy ha valamit nem akar megosztani a másikkal.  

Egyenlőség: Együtt hozzák a döntéseket, egymással kommunikálnak,  mindenkinek ugyanazoknak a feltételeknek kell megfelelnie a kapcsolatban. A kapcsolatot érintő döntésekben mindenki szava ugyanannyit ér.  

Határok megszabása : Őszintén és nyíltan kommunikálnak arról,  hogy kinek mire van szüksége, legyen az egy kis énidő vagy hogy hogyan érzi magát kényelmesen a másik. 

Gyakorló beleegyezés:  Folyamatos és nyílt kommunikáció van a partnerek között arról, hogy kinek mi kényelmes, vonzó szexuálisan. A beleegyezést nem tekintjük egy folyamatos helyzetnek, hanem újra és újra kommunikálunk erről aktus vagy egyéb tevékenység előtt. 

Hogyan építsünk fel egy egészséges párkapcsolatot? 

Ismerd meg önmagad!

Szánj arra időt, hogy megismerd és értékeld önmagad, egyensúlyba kerülj az érzéseiddel, hogy ezt tudd kifelé is kommunikálni. 

Dolgozz rajta! 

Az egészséges kapcsolat nem valami, amit megtalálunk, hanem valami, amit együtt építünk fel tiszta kommunikációval, egymás szükségletének és vágyainak megismerésével. 

Húzd meg a határaid, és tiszteld másokét! 

A határhúzás nemcsak arról szól, hogy tisztán közöljük a másikkal, hogy mit szeretünk, mit nem szeretünk a romantikus kapcsolatban, hanem azt is, hogy miért méltányoljuk a másik odafigyelését. A határok tiszta kommunikálása leveszi a kapcsolatról a nem ismert elvárások és a gondolatolvasás feszültségét. 

Beszélj és hallgass! 

Minden kapcsolatban vannak egyet nem értések és ezzel nincs semmi baj. Ami fontos, hogy beszéljetek és hallgassátok meg egymást, együtt oldjátok meg a konfliktusokat. Ne félj elmondani a gondolataidat és az érzéseidet azoknak az embereknek, akikben bízol. 

Engedd el a kontrollt! 

Az élet nagy része arról szól, hogy hogyan reagálunk az új élményekre. Ha elfogadod, hogy csak azt tudod kontrollálni, amit te csinálsz, és azt nem, amit  mások csinálnak, megkímél sok stressztől. 

Gondolkodj és tanulj! 

Ha van eszközöd arra, hogy egészséges módon tudd kommunikálni az érzelmeidet, könnyebben tudsz reagálni más emberek tetteire. Ha valakire haragszol vagy neheztelsz, és ezt tudod tisztán kommunikálni, könnyebben át tudjátok beszélni a dolgokat. 


Témák

Téged mi foglalkoztat?

Affirmatív Aszexuális Bántalmazás Bántalmazó párkapcsolat Chemszex Coming out Család Depresszió Egészséges párkapcsolat Előbujás Előítélet Fiatal Függőség Gyűlölet-bűncselekmény Gyűlöletbeszéd HIV Identitás Iskolai bántalmazás Jogsegély Közösség Lelkisegély Leválás LMBTQ-barát pszichológus LMBTQ sportklub Megküzdés Nembináris Nemi diszfória Oktatás Politika Rasszizmus Segítő szakmák Self-care Szerhasználat Szorongás Terápia Transznemű Transz szervezetek Trauma Zaklatás Ártalomcsökkentés Érzelmi intelligencia Önelfogadás Öngondoskodás Önismeret Öszinteség