Mit olvassak, nézzek vagy hallgassak az ünnepek alatt?

Az év végi ünnepek így vagy úgy, de mindannyiunk számára meghatározó időszakot jelentenek. Tarthatunk ezektől a napoktól, de sokan alig várjuk, hogy pihenjünk vagy ajándékozzunk. És mihez kezdjünk, ha olvasnánk, néznénk egy filmet, vagy hallgatnánk valami új zenét? Összeszedtük, mi miért vagyunk oda.

1, Kelekótya Karácsony (Christmas with the Kranks) – film

…mert ez a kedvenc filmem az ünnepi időszakban. Nincs benne semmi kiemelkedő, vagy mélyenszántó gondolat, de egy kellemes másfél órás kikapcsolódás a valóságból. Viszont szerepel benne Jamie Lee Curtis ❤️ és igen, ebben a filmben is bizonyítja, miért hívják őt sikolykirálynőnek.

2, High School Musical: The Musical: The Series – sorozat

…azoknak, akik (titokban) szeretik a High School Musicalt. Ez egy olyan sorozat, amiben középiskolások a High School Musicalt játsszák el (az első évadban) – szóval nagyon-nagyon meta. Emellett pedig a sorozat pótolja az eredeti filmek elmaradásait is az LMBTQ inkluzivitás terén. Plusz két indok, amiért érdemes belenézni: van ünnepi különkiadása, és Olivia Rodrigo is szerepel benne.

3, Sia – Everyday is Christmas – album

… mert Sia ünnepi albuma mindig nagyon szívmelengető. Szerintem érdemes időt szánni arra, hogy a lemezt egészében, figyelemmel hallgassuk meg, de persze külön-külön is működnek egy playlistben. Az én kedvencem az album névadó száma (ami egyébként valamiért emlékeztet Dua Lipa – Boys Will Be Boys c. számára. – Hallgasd meg a kettőt egymás után, és figyeld meg a dallamot.)

1, Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi – könyv

…mert végigkísér a kezdeteken, és megláthatjuk benne önmagunkat.

2, Maddie Zahm: You Might Not Like Her – zene

…mert hitelesen bemutatja azokat az érzéseket, amik az önelfogadáshoz vezető úton kavaroghatnak bennünk, emellett reményt ad erre a helyzetre.

3, Inside Out – film

…mert fontos üzenetet hordoz a mentális egészséggel kapcsolatban, mégis egy könnyen befogadható módon mutatja be a tartalmát.

1, TR/ST – zene

…mert ez a dark wave, cold wave vonalán mozgó zene löketet ad a naphoz, az ellenálláshoz, a saját magunk melletti kiálláshoz. És mert az énekes amúgy queer arc.

2, Michelle Gurevich: Goodbye My Dictator – zene

…mert nagyon boldog lettem volna, ha 2022. április 3-ról 4-e való éjjel szétoszthattam volna vele a világot. De eljön még az a nap!

You’ve had more than your share of pie
Goodbye, my tormentor, goodbye
Goodbye, my dictator, goodbye
‘Cause everybody’s sick and tired

3, Édouard Louis: Changer: méthode – könyv (a legelső regénye le van fordítva magyarra, több pedig angolra)

…mert ebből kiderül, hogy Franciaországban sem sajtból van a kerítés, ha LMBTQ-kérdésekről van szó. És mert az író nagyon pontosan rámutat az elnyomásformák kereszteződésére: avagy miért nem csak személyes felelősség van amögött, ha a munkásosztálybeli férfiak félnek a saját „elnőiesedésüktől”, és ezért idegenkednek az LMBTQ-emberektől.

4, Arundhati Roy: A felhőtlen boldogság minisztériuma – könyv

…mert megmutatta, amiről előtte már sokat hallottam, és amit utána a érzékszerveimmel is tapasztaltam, hogy mennyire komplex a kortárs indiai társadalom. Tuktukos zsibaj 0-24, illatok és szagok még a párnahuzat legrejtettebb zugaiban is, aligátorszagú pálmaház, hihetetlen ízkavalkád és számtalan kultúra találkozása, békés vagy éppen békétlen együttélése. És a híres-hírhedt, nagyvárosi utcákban a homlokodba lógó villanyvezeték kötegekről se feledkezzünk meg. Ja, és a könyvet először azért fogtam a kezembe, mert kortárs indiai regényt kerestem, amiben van queer karakter. De még milyen lett!

5, Portrait of a Lady on Fire

…mert finoman indul be, de jó mélyre megy ez a két nő közti sztori. És mert ez az egyetlen kosztümös film, amit szeretek.

6, Tóth Luca (Lidérc úr, Superbia) és Buda Flóra Anna (27, Entropia) kisfilmjei

…mert Luca és Flóra rém tehetséges rendezők, akik bármit megqueerelnek – mindezt cool és vidám vizuállal tálalva.

1, Michael Ende: Végtelen történet – könyv

…mert hosszú időre el lehet veszni benne, egy otthon bekuckózós napon és elveszni Fantázia birodalmában. Gyerekkorom óta nagy kedvencem ez a könyv, mert akárhányszor olvasom mindig ad valami újat a történet. Számomra fontos téma a könyvben az önismereti út, a gyász és a másoktól való különbözés.

2, Múlt Karácsony (Last Christmas, 2019) – film

…mert bugyuta, de megható és ettől lesz igazán jó ünnepi film a készülődés során. Imádom Emilia Clarkot és a szemöldökeit, a csavart a film végén és a társadalmi szolidaritás megjelenését a történetben, olyan emberekkel, akik például az ünnepeket fedél nélkül vagy egyedül töltik.

3, Karácsonyi lejátszási listám Spotify-on (Címe: 🎄🎁🎅❄️☃️) – zene

…mert ezen megható, hangulatos és vidám dalokat is gyűjtöttem, ami bármikor képes ünnepi hangulatba hozni. Persze mindenki készítse el saját listáját, mert úgy lesz igazán a saját ízlésednek megfelelő. Az enyém sem teljes. Minden évben bővül, frissül picit a lista.

4, Please Like Me 3. Évad, 10. Epizód: Christmas Trifle (2013-2016) – sorozat

…mert ennél hitelesebb bemutatását még nem láttam a karácsonyi queer káosznak. 😂 Persze az egész sorozatot  nagyon ajánlom, de ez az epizód különösen közel áll a szívemhez, és nem mellesleg karácsonykor játszódik. Az ausztrál sorozat a huszonéves Josh-ról, családjáról és barátairól szól, akik a sok-sok vicces történeten keresztül megannyi fontos témát dolgoznak fel: előbújás, gyász, mentális egészség, depresszió, ismerkedési nehézségek, családi elfogadás, öngyilkosság és még sok más. Ha teheted nézd meg!

5, Bónusz: Bejgli sütési tippek

…mert nekem nem teljes az ünnep a bejgli nélkül, de feldobja a klasszikus receptet ez a néhány tipp, amit az évek során összegyűjtöttem:

  • Melegszik majd a sütőben! A bejgli tésztáját hűvös helyen készítsd el, és ne tedd meleg helyre pihenni, ha azt a klasszikus repedezett kinézetet szeretnéd elérni.
  • Ne futtasd fel az élesztő. Szerintem az a jó recept, amiben csak annyi élesztő van, ami majd segít elérni a repedezett külsőt sütés közben, de megőrzi a bejgli tészta omlós állagát.
  • Ne legyen túl nedves a töltelék. Minél több folyadékot tartalmaz a töltelék, annál biztosabb, hogy sütés közben ki fog repedni a bejgli. Használj forrázott tölteléket, ami valamilyen olajos magból készül.
  • Gondold újra! Persze, finom a klasszikus diós és mákos bejgli, de a tölteléket körülbelül bármilyen olajos magból készíthetsz. Én csináltam már kókuszos, mogyorós és mandulás bejglit is. Sajnos vannak a magvak között árbéli különbségek, de én szeretném kipróbálni a pisztáciás, földimogyorós, kesudiós vagy akár a pekándiós bejglit is.
  • Mazsola vagy nem mazsola? Ez itt a kérdés! Mindenkinek megvan a véleménye a témáról, de abban talán egyetértünk, hogy kis extrákkal nagyon fel lehet dobni egy klasszikus diós bejglit. Használj olyan fűszereket, aszalt gyümölcsöket, amit kedvelsz. Én szeretem a mazsolát aszalt vörösáfonyára cserélni és a tölteléket reszelt narancshéjjal feldobni. A fahéj mellett/helyett lehet gyömbért, kardamomot és szerecsendiót is használni. Határ a csillagos ég (vagy az ízlelőbimbóink tűrőképessége)!
  • Leken, szárít, leken, szárít. Akkor lesz szép, repedezett külseje a bejglinknek, ha először tojássárgájával kenjük le, hagyjuk megszáradni, majd tojásfehérjével kenjük le, hadjuk megszáradni és csak így sütjük meg. Száradás alatt is lehet hideg helyen a bejgli rúd, hogy ne kezdjen el kelni a tészta.

Oszd meg másokkal! Ha neked van lehetőséged egy extra bejgli rudat készíteni/venni, akkor ajándékozz meg valakit eggyel, akinek erre esetleg nincs lehetősége vagy nagy segítséget jelent neki.

1, Soha – Mil pasos – zene

…mert nem is tudtam, hogy milyen sokat hallgatom, amíg a Spofity wrapped rá nem mutatott 🙂 Nagy kedvenc.

2, The Mamas & The Papas: California Dreamin’ – zene

…mert szívmelengető dal hideg téli napokra.

3, Tina Turner: Proud Mary – zene

live in Arnhem verzió: nehéz napokra, számodra kedves emberekkel való otthoni karaoke-záshoz egy kiváló dal Tinától, aki már akkor kiállt az LMBTQ közösség mellett, amikor nagyon kevés amerikai zenész tette ezt meg. Az abszolút boldogsághormon-boost-hoz javasolt a koreográfia elsajátítása is.

4, Encanto – film

…mert a tél nekem kiemelt animációs filmes időszak, nehéz választani. A Moana, az Inside out és az Encanto között lamentáltam nagyon, szóval akár mindhármat megnézheted 🙂  Az Encanto egy szép történet generációs traumákról, családi működésekről, elfogadásról, mentális egészségről, és nem utolsó sorban nagyon fülbemászó dalokkal. 

5, Star Wars maraton – film

…elejétől a végéig, összebújva a szerelmeddel vagy a számodra kedves emberekkel. Mert ilyenkor újra lehet élni, hogy gyerekként milyen volt először látni a star wars filmeket, és drukkolni a lázadóknak, hogy legyőzzék a birodalmat és elhozzák a békét és a demokráciát abba a bizonyos messzi-messzi galaxisba.

6, Ammonite – film

…a kedvenc leszbikus filmjeim közül majdnem a Tár-t, javasoltam, de az lehet, hogy kicsit nyomasztó most erre az érzelmileg terhelt időszakra. Szóval jöjjön inkább az Ammonite, amiben ugyan nem szerepel Cate Blanchett, ellenben kosztümös, szép, van benne egy kis archeológia és sok érzelmi intimitás.


Témák

Téged mi foglalkoztat?

Affirmatív Aszexuális Bántalmazás Bántalmazó párkapcsolat Chemszex Coming out Család Depresszió Egészséges párkapcsolat Előbujás Előítélet Fiatal Függőség Gyűlölet-bűncselekmény Gyűlöletbeszéd HIV Identitás Iskolai bántalmazás Jogsegély Közösség Lelkisegély Leválás LMBTQ-barát pszichológus LMBTQ sportklub Megküzdés Nembináris Nemi diszfória Oktatás Politika Rasszizmus Segítő szakmák Self-care Szerhasználat Szorongás Terápia Transznemű Transz szervezetek Trauma Zaklatás Ártalomcsökkentés Érzelmi intelligencia Önelfogadás Öngondoskodás Önismeret Öszinteség