Amikor nem fogad el a családod…

A család elutasító hozzáállása növeli, míg a támogatás csökkenti az LMBTQ-fiatalok érzelmi és viselkedési zavarainak a megjelenését. Mivel ők vannak a legközelebb hozzád, ez érinthet meg téged a legerősebben, akármi is történik. Az első érzéseik veled kapcsolatban azonban nem mindig tükrözik a hosszútávú gondolatokat. Ez sok információ lehet számukra, amihez hozzá kell szokniuk. Annyit tehetsz, hogy megpróbálod feltárni, honnan jönnek ezek a negatív érzelmek, így jobban megértheted őket és a helyzetet. Azt viszont tudnod kell, hogy nem te vagy a hibás ezekért, és te is megérdemled, hogy önazonosan élhess ahelyett, hogy mások elvárásainak felelnél meg.

Néha csak a kezdeti sokk vezeti szeretteinket arra, hogy rosszul reagáljanak. Az emberi agy gyakran hamarabb fordul tagadásba vagy haragba, ha váratlan hírt hall, minthogy a teljes elfogadás megtörténhetne. Máskor a változástól való félelem a válasz oka. Ha alapvetően is stresszel teli helyzetben van a család, ez a bejelentés segíthet elvonni a figyelmet arról, így csak ezzel foglalkoznak, míg a kapcsolat más oldalait elhanyagolják. Talán az ellenkezője történik, és egy gyengeség vagy konfliktus a családi rendszeren belül ezáltal pont felszínre tör, hiszen addig senki nem vonta kétségbe. Ha ezekre együtt odafigyelsz, akkor a mostani, de a későbbi krízisek megoldását is megtalálhatod.

Azonban, ha a biztonságoddal kapcsolatban kételyeid vannak, akkor nagyon óvatosan mérd fel a kockázatokat az előbújással kapcsolatban, főleg, ha még anyagilag függsz a szüleidtől. Ezt nem könnyű kezelni, hiszen ha te már készen állsz az előbújásra és minden vágyad önazonosan élni, de otthon még nem biztonságos ezt megtenni, az okozhat benned frusztrációt és szorongást – ilyenkor azt javasoljuk, hogy beszélgess más, biztosan elfogadó emberekkel, akár az LMBTQ közösségen kívül, akár belül. És ne feledd, soha sincs késő arra, hogy elkezd nyíltan kezelni az identitásodat. Az LMBTQ-közösség sokféle, más-más történetekkel.

A leghatékonyabb módszer a családi kapcsolatok békés fenntartására az, ha nyíltan és őszintén megbeszélitek a vitát, de ez csak akkor működik, ha minden fél nyitott rá. Előfordulhat azonban, hogy valaki soha nem fog megfelelő támogatást és elismerést nyújtani neked. Emiatt vegyes érzések tölthetnek el téged, talán nagyon szeretnél időt tölteni a családoddal, de az elutasítás miatt szomorú vagy mérges vagy, esetleg szorongsz és aggódsz. Ez is az oka, hogy az ilyen kapcsolatoknál magasabb a veszélye annak, hogy idővel megromlanak, a felek eltávolodnak egymástól, rosszabb esetben meg is szakadnak. Ennek az elkerülésére az LMBTQ emberek többféle módszert is alkalmazhatnak.

Vannak olyanok, akik edukálni próbálják a szüleiket az identitásukról, annak reményében, hogy megértőbbé válnak ennek hatására. Példa lehet erre, amikor kijavítják őket, ha egy szót rosszul használnak, megkérdőjelezik a feltételezéseiket, illetve reagálnak az LMBTQ-közösséget érintő megjegyzéseikre. Bár nehéz, de fontos, hogy őket is meghallgasd , így könnyebbé válhat annak az útnak a megtalálása, hogy közelebb kerüljetek egymáshoz, és ők felismerjék az identitásod fontosságát számodra. Ha túlfűtöttek ezek a beszélgetések, van, hogy nem tudsz eredményesen kommunikálni. Nagy az esélye, hogy ők sem rád fognak figyelni, hanem arra, hogy megnyerjék a vitát. Ekkor jobb, ha stratégiát váltasz, és később visszatérsz a témára. Adhatsz olyan eszközöket is a kezükbe, amikkel egyedül boldogulhatnak, például internetes oldalakat, könyveket.

Mások úgy próbálják fenntartani a kapcsolatot, hogy elkerülik a viszályokat, vagyis nem beszélnek lényük ezen részéről. Így megmarad a béke, de a konfliktus megoldatlan marad.

Megtörténhet az is, hogy nyíltan kezelik az identitásukat, de nem próbálják megmagyarázni magukat, figyelmen kívül hagyva a negatívumokat, inkább a köteléknek a pozitív oldalára fókuszálva és ezzel elengedve az ideális kapcsolat képét.

A határok kijelölése is egy módja a viszony kezelésének. Megteheted például, hogy ha veszekedés áll be, elhagyjod a helyszínt. Amikor meghúzod ezeket, akkor jó, ha előtte tudatod, hogy beszélgetni akarsz, így kevésbé érzik úgy, hogy rájuk támadsz. Mondd el pontosan, hogy mi okozott neked fájdalmat, és hogy ez hogyan hatott rád, majd részletezd az önvédelmi lépést, amit be szeretnél vezetni. Engedd meg, hogy a másik válaszoljon, így tudja, hogy meghallgatod. Azonban ha ellenkezik, tarts ki magad mellett, illetve szünetet is ajánlhatsz, ha túl sok indulat jönne fel, hogy később folytathassátok a beszélgetést.

A szülői elutasítás, az emiatti fájdalom eltakarása jelentős pszichológiai terhet róhat ránk, mivel az LMBTQ emberek személyes szükségleteinek rovására történik ez a munka. Nem lehetnek önmaguk a szülők jelenlétében és nincsenek biztonságban a kapcsolatban. A helyzet javítására azonban megannyi technika van, amellyel a mentális egészségedet támogathatod. A fő feladatod ilyenkor gondoskodni magadról.

Tudd, hogy akárhogy is érzel, az teljesen természetes és rendben van. Ha nem harcolsz ellenük, megtanulhatod kezelni őket – elhesegetve őket viszont meghosszabbodhat és felerősödhet a fájdalmas időszak. Az egészséges életmód szintén megkönnyíti a stresszkezelést. Ha odafigyelsz a megfelelő, tápláló étrendre, gyakori testmozgásra és elegendő alvásra, máris nagyon sokat teszel a mentális egészségedért, és azért, hogy könnyebben birkózz meg a stresszes helyzetekkel. 

Ha egy összejövetel kezd számodra kevésbé kényelmes lenni, menj ki a mosdóba néhány percre, esetleg sétálj a környéken, ekkor például felajánlhatod, hogy beugrasz valamiért a boltba. Szünetet tarthatsz úgy is, hogy újratöltöd az italokat, vagy hozol süteményeket. Egyszerűen azt is mondhatod, hogy álmos vagy, talán egy kicsit beteg, és elvonulhatsz a szobádba. Ha már nem laksz együtt a családoddal, hasznos lehet, ha a látogatásnál megtervezed, hogy mennyi időt töltesz pontosan velük, határozott időponttal, hogy mikor távozol. Több rövidebb találkozó néha megfelelőbb és mindenki számára kényelmesebb lehet egy hosszúnál.

Próbálj ne elszigetelődni a téged támogató és szerető emberektől, hiszen ez a legfontosabb dolog, ami segíthet akkor, amikor nemkívánatosnak vagy szerethetetlennek érzed magad. Amikor bántó módon nyilvánulnak meg veled szemben a rokonaid, ezektől az emberektől kaphatsz támaszt. Ha meglátogatod a szüleidet, oszd meg ezt a barátaiddal, hogy tudják, több szeretetet és biztatást igényelsz aznap. Kérd meg, hogy keressenek többször, vagy tedd ezt te, amikor nyomasztóvá válik a szituáció. Tervezhetsz utána programot velük, hogy legyen valami, amit vársz. Arra az esetre, ha nagyon rosszra fordulna a helyzet, és azonnal távoznod kellene, legyen egy hely, ahova mehetsz.

A pároddal is nyílt kommunikáció szükséges erről, hogy fel tudjátok dolgozni az érzéseiteket, és lássátok, ki hogyan éli meg a történteket. Ezáltal együtt dolgozhattok egy olyan célért, ahol mindketten biztonságban érzitek magatokat, és a szükségleteitek kielégítettek. Ha a kapcsolatotok, a szeretet megerősítésére koncentráltok, talán könnyebb megbirkózni a külső feszültségforrásokkal.

Akármit is mondjon a családod, te mindig büszke lehetsz saját magadra. Egy nagy, személyes felfedezést tettél magadról, amihez bátor voltál, és kifejezted, ez pedig óriási teljesítmény. Ne feledd, mindennel együtt érdemes vagy a tiszteletre és méltóságra!


Témák

Téged mi foglalkoztat?

Affirmatív Aszexuális Bántalmazás Bántalmazó párkapcsolat Chemszex Coming out Család Depresszió Egészséges párkapcsolat Előbujás Előítélet Fiatal Függőség Gyűlölet-bűncselekmény Gyűlöletbeszéd HIV Identitás Iskolai bántalmazás Jogsegély Közösség Lelkisegély Leválás LMBTQ-barát pszichológus LMBTQ sportklub Megküzdés Nembináris Nemi diszfória Oktatás Politika Rasszizmus Segítő szakmák Self-care Szerhasználat Szorongás Terápia Transznemű Transz szervezetek Trauma Zaklatás Ártalomcsökkentés Érzelmi intelligencia Önelfogadás Öngondoskodás Önismeret Öszinteség