Kisebbségi stressz modell

A kisebbségi stressz modell egy társadalmi kutatás modell, amely azért készült, hogy láthatóbbak és érthetőbbek legyenek a társadalmunkban előforduló kisebbségek tapasztalatai. 

A modell feltevése, hogy bizonyos társadalmi és kulturális struktúrák miatt a kisebbségi csoportba tartozó emberek nagyobb arányban találkoznak a mindennapokban a kisebbségi stresszel mikroagresszió, előítéletek és diszkrimináció formájában. A modell célja, hogy rámutasson arra, a mindennapokban átélt stressz, amit valaki egy bizonyos csoporthoz való tartozása miatt él át (alacsony politikai reprezentáció, diszkrimináció) vezethet negatív mentális és  fizikai állapothoz. 

Két stresszor dolgozik a modellben. Egyrészt a külső események, amiket egy ember tapasztalhat a mindennapokban (verbális és fizikai agresszió, diszkrimináció). A belső  érzelmi stresszorok, amiket átélhet az egyén a mindennapokban (internalizált előítéletek, “másság” érzése). A stresszorok előfordulhatnak a mindennapok során az élet különböző területein (pénzügyek, lakhatás, egészségügy), de nem feltétlenül ismétlődnek vagy vannak jelen egy ember életében minden nap. 

A kisebbségi stressz minimalizálására közös társadalmi lépések kellenek, amelyek átírják azt a társadalmi modellt, ami marginalizálja és a társadalom szélére kényszeríti a benne élő csoportokat. 

LMBTQ személyként azt tudjuk tenni, hogy tisztában vagyunk azzal, hogy társadalom  struktúrája miatt minden nap ki vagyunk téve olyan stresszoroknak, amik nyomot hagyhatnak az egészségünkön. Így figyelnünk kell önmagunkra és dolgoznunk azon, hogy megvédjük magunkat a társadalom negatív hatásaitól úgy, hogy közben nem vállalunk felelősséget olyan helyzetekért, amik kártékony társadalmi berendezkedésből fakadnak. A stresszel nem kell egyedül megbirkózni, ha kell, kérj segítséget. Itt találsz egy gyűjtést szervezetekről, akiktől segítséget tudsz kérni: https://mentaliseroforras.hu/kerj-segitseget/

A stressz menedzsment

A stressz menedzselésének három lépése van: 

Az első lépés, hogy elkezdjük keresni azokat a stresszorokat, amelyek jelen vannak az életünkben, és dolgozunk azon hogy minél mélyebben feltérképezzük, hogy mik azok a dolgok, amik a mindennapokban stresszt okoznak számunkra. 

A második lépés a stresszorok feltérképezése után felismerni azokat a megküzdési stratégiákat, amikkel a stressz ellen küzdünk, de nem egészségesek számunkra, és  dolgozni azon hogy egészséges stresszoldás váltsa fel őket. 

Ezeken a lépéseken nem kell egyedül végig mennünk, ha úgy érzed, nyugodtan keress professzionális segítséget! 

A harmadik lépés az egészséges stresszkezelés beépítése a mindennapjainkba: 

  • Testmozgás 
  • Ápold a kapcsolatot a szeretteiddel, tölts velük értékes időt! 
  • Keresd meg a neked megfelelő relaxációs technikát: jóga, légzőgyakorlatok, illóolajok stb.
  • Dolgozz azon, hogy minél átláthatóbb és vállalhatóbb legyen az időbeosztásod, hagyj magadnak időt a feltöltődésre!
  • Figyelj oda a testedre, gyakorolj egészséges evési és alvási szokásokat!
  • Keress hobbit, ami segít abban, hogy elengedd magad!

Témák

Téged mi foglalkoztat?

Affirmatív Aszexuális Bántalmazás Bántalmazó párkapcsolat Chemszex Coming out Család Depresszió Egészséges párkapcsolat Előbujás Előítélet Fiatal Függőség Gyűlölet-bűncselekmény Gyűlöletbeszéd HIV Identitás Iskolai bántalmazás Jogsegély Közösség Lelkisegély Leválás LMBTQ-barát pszichológus LMBTQ sportklub Megküzdés Nembináris Nemi diszfória Oktatás Politika Rasszizmus Segítő szakmák Self-care Szerhasználat Szorongás Terápia Transznemű Transz szervezetek Trauma Zaklatás Ártalomcsökkentés Érzelmi intelligencia Önelfogadás Öngondoskodás Önismeret Öszinteség