AZ LMBTQ fiatalok nehézségei

Mindenki megérdemli, hogy egy szerető körben nőjön fel. Az LMBTQ fiataloknál nagyobb a kockázata a depresszió és a szorongás kialakulásának, valamint az öngyilkossági kísérleteknek. Ezt nem LMBTQ mivoltuk okozza, hanem más tényezők. Ilyen lehet a zaklatás, diszkrimináció, kiközösítés, vagy a támogató közeg hiánya, legyen az akár otthoni, iskolai vagy egészségügyi területen. Ha ezek nem is következnek be, az ettől való félelem majdhogynem mindenkinél előfordul. Mivel a környezetük szégyellnivalóként sugallhatja LMBTQ identitásukat, önbizalomhiány léphet fel, ami szintén hozzájárulhat egyéb mentális problémák kialakulásához. Ezért fontos, hogy egy elutasítástól és bántástól mentes környezetben tudjanak felnőni, addig is viszont lényeges, hogy adjunk mankót a kezükbe, hogy legyen mire támaszkodni ezen időszak hullámvasútjai során. 

A sok stigma miatt a nem cisznemű és/vagy nem heteroszexuális emberként gyakran érezheted úgy, hogy el kell nyomnod az érzéseidet. Ha nem vesszük őket figyelembe, akkor elég nehéz megérteni őket, tehát az első lépés mindenekelőtt az, hogy engedd meg magadnak, hogy megéld az érzéseidet. Csak te tudod igazán, mi van benned, emiatt a többiek meglátásai rólad hasznosak lehetnek, de nem kell teljes mértékben ezekre támaszkodnod. Mivel általánosságban kevés információt adnak át a szülők, tanárok LMBTQ témában, így a tanulás is fő szerepet kap a folyamatban. Keress rá a szexuális orientációkra vagy nemi identitásokra, derítsd ki, mit jelentenek, és gondolkozz el, melyiket tudod átérezni, melyikkel tudsz azonosulni. A fórumok további kutatás céljából is hasznosak lehetnek. Ha találsz valamit, amivel most azonosulni tudsz, az nem jelenti azt, hogy később is így kell tenned. Ahogyan te is változol az idők során, az identitásod és az orientációdd is változhat.

A megfelelő (vagy legalábbis közelítő) elnevezés megértése és megtalálása után sem mentes az élet önmagunk megkérdőjelezésétől, hiszen előfordulhat, hogy nem érzed úgy, hogy megérdemled azt, hogy az LMBTQ közösséghez tartozónak valld magad, főleg az első előbújások után. Pedig egyrészt ennél a közösségnél aligha van sokszínűbb, másrészt ne feledd, hogy biztosan nem vagy egyedül a szituációddal, ráadásul ha egy közösség része vagy, akkor az védőháló lehet számodra, valamint az elszigeteltséget is megelőzheti, így javítja az életminőséget. Talán az önkifejezésed, kinézeted ad okot számodra a kételkedésnek. Nem kell magadat megváltoztatnod, hogy beilleszkedj ide. Ha csupán ezért választasz valamit, az jó eséllyel valahogy nem fog jónak, kényelmesnek érződni számodra. Hosszútávon az lesz a legjobb, ha hű maradsz önmagadhoz. Ha megismered más, többféle LMBTQ személy történetét, az segíthet abban, hogy meglásd magad bennük. A közösségi médiában látva őket, naponta megerősítést kaphatsz arról, hogy elég vagy. A tettek mezejére lépvén pedig érdemes a folyamatosság elvét követni, így kezelhetőnek látszik a félelem is. Emlékeztesd magad, hogy nem csinálsz semmi rosszat azzal, hogy nyíltan vállalod magadat. Amennyiben nem ezt éreztetik veled, keress tovább olyanokat, akik elismernek téged.

Az előbújás számtalan pozitív következménnyel járhat: nagyobb önbizalom és őszinteség, önazonosság és szabadság követheti. Ha már egy embert találsz, akinek meg tudsz nyílni, és támogatását érzed, az is csökkentheti a feszültséget benned. Hogy ez mikor következik be számodra, rajtad múlik. Valaki rögtön az önmaga felfedezése után teszi, más még vár egy ideig. Felszabadító és izgalmas lehet, de félemetes is, ezért nélkülözhetetlen az, hogy gondoskodj magadról. Nagyon gyakori a szorongás a lehetséges elutasítás miatt, hiszen félhetünk attól, hogy  nem fogadnak el. A reakció lehet meglepődöttség, csalódottság, de ha ilyennel találkozol ne felejtsd el, hogy időre lehet szüksége néhányaknak az információ feldolgozásához. Az is megtörténhet, hogy bár egy nyitott családod van, belül mégis félsz a társadalom negatív üzenetei miatt, így kényelmetlen lesz elmondani az igazságot. Valószínűleg pozitívabb lesz az előbújás folyamata, ha biztos vagy az identitásodban, nem befolyásol annyira más emberek véleménye, nem mások elismerését keresed. Nem a te hibád, ha más nem akar változtatni a hozzáállásán, az értéked nem ezen múlik. Jogod van ahhoz, hogy az legyél, aki.

Ámde az is megtörténhet, hogy nem te osztod meg másokkal elsőnek a lényed ezen részét. Ha elmondják, mielőtt te tehetnéd, akkor az árulásnak tűnhet a szemedben. Rémisztő lehet ez a helyzet, de engedd az érzelmeidet szabadjára, ne fojtsd el. Talán segíthet egy hosszú séta, naplóírás, vagy fogj egy párnát, és engedd ki a haragodat rajta. A lényeg az, hogy dolgozd fel a történéseket, mert így tudsz majd tisztábban gondolkodni. Közben ne add fel azokat a tevékenységeket, amiket alapvetően élvezel, és a szokásos elfoglaltságaidat sem, mivel ezek segítenek abban, hogy ne szigetelődj el, illetve egy kicsit el is vonhatja a figyelmedet a szituációról, ha szükséges. Bár sok mindent nem tudunk irányítani, a reakciónkkal visszavehetjük a kontrollt a történetünk felett. Kizárólag rajtad múlik, hogy hogyan kezeled a helyzetet, nem kell magyarázkodnod, és bármikor kiléphetsz a szituációból, ha többé már nem kényelmes neked benne lenni. Egy valamit azonban ne felejts el: ez nem a történeted vége, lesz még olyan kör, ahol a te döntesz arról, kinek bújsz elő.

Sajnos lehetséges, hogy itt nem áll meg a szóbeszéd, és rosszindulatú pletykák kezdenek el terjedni rólad az identitásod miatt. A kiváltott stressz, és más negatív érzelmek szűkebb szemlélethez vezethetnek, nehezebben tudsz észlelni dolgokat. Ilyenkor szintén szükség van arra, hogy a negatív látásmódból ki tudjunk lépni, így konstruktív megoldást találhatunk. A légzőgyakorlatok, mindfulness, pihenés vagy kirándulás jót tehetnek. Tölts időt olyan biztonságos közegben, ahol tudod, hogy nem ér bántás, és kérj segítséget, ha szükséges! A hobbikból pedig örömöt és erőt gyűjthetünk az előttünk álló kihívásokhoz. Hálát adni a többi jóért a nehézségek ellenére hozzájárulhat ahhoz, hogy sikeresen túljuss ezen. A híresztelésekkel foglalkozva vedd észre, hogy azok nem rólad szólnak feltétlenül. Serdülőkorban különösen könnyen találkozhatunk önértékelési problémákkal, ami azzal az úttal jár, hogy megismerjék, kik is ők valójában. Kritizálnak, hogy összehasonlításképp ők jobbnak tűnjenek fel. Fontosnak érezhetik magukat, hiszen ha tudnak valamit, amit eddig senki sem, az figyelmet fordíthat az irányukba. Vagy fordítva, el akarják terelni a reflektorfényt magukról. Az elfogadás keresése is motiválhat, úgy gondolják, hogy úgy tudnak beilleszkedni egy csoportba, hogy pletykálnak, hiszen a többiek is ezt teszik. A barátaidat keresd fel, tölts velük időt, ezzel emlékezteted magad, hogy vannak támogatóid, és nem szigetelődsz el. Ez a viselkedés valószínűleg mást is érint rajtad kívül, szóval nem vagy egyedül, találhattok szövetségeseket egymásban. Ha pedig úgy döntesz, hogy szemtől szemben akarod megoldani a helyzetet, magyarázd el őszintén, összeszedetten, hogy hogyan érint ez téged, milyen fájdalmat okozott neked. Ne tégy szemrehányást, ne hibáztass, így tudsz együttérzést kiváltani.

Hasonló helyzet az előzőhöz az, amikor piszkálnak téged a szexuális orientációd vagy nemi identitásod miatt. Ekkor hasznos lehet, ha feljegyzed ezeket a megszólalásokat vagy viselkedéseket, csinálj képernyőképet, hogy ezek később bizonyítékként szolgálhassanak. Beszélj egy felnőttel, például a szüleiddel, egy tanárral, az iskolapszichológussal vagy a védőnővel. Ha úgy gondolod, nem vagy képes beszélni velük, kérd a barátaid segítségét. Ha a személy, akivel ezt megosztottad, nem tett semmit, keress egy másik embert, akinek elmondhatod. Lehet, hogy nem fog az első beavatkozásra megváltozni a közeg, ilyenkor próbálkozz újra, hiszen sokszor az nem működik, ha magunkban tartjuk, és reménykedünk benne, hogy abbamarad. Az, hogy jelented a bántalmazást nem minősül árulkodásnak, hiszen nem a semmiért kerülnek bajba az emberek – ez egy egészséges önvédelmi reakció tőled. Eközben figyelj a mentális egészségedre is: tölts időt olyanokkal, akikkel jól érzed magad, emlékezz a sikereidre, vezesd le a feszültséged sportban vagy írásban. Egy támogató megtalálása is rendkívül fontos ilyen helyzetben, aki akár lehet az is, akihez a zaklatás miatt fordultál, vagy egy teljesen másik személy is. 

A te identitásod csakis hozzád tartozik, tőled elvenni nem lehet. Számtalan kellemes és kellemetlen szituációba kerülhetsz, de az akkor is itt marad veled, és rajtad áll, mit kezdesz vele. 


Témák

Téged mi foglalkoztat?

Affirmatív Aszexuális Bántalmazás Bántalmazó párkapcsolat Chemszex Coming out Család Depresszió Egészséges párkapcsolat Előbujás Előítélet Fiatal Függőség Gyűlölet-bűncselekmény Gyűlöletbeszéd HIV Identitás Iskolai bántalmazás Jogsegély Közösség Lelkisegély Leválás LMBTQ-barát pszichológus LMBTQ sportklub Megküzdés Nembináris Nemi diszfória Oktatás Politika Rasszizmus Segítő szakmák Self-care Szerhasználat Szorongás Terápia Transznemű Transz szervezetek Trauma Zaklatás Ártalomcsökkentés Érzelmi intelligencia Önelfogadás Öngondoskodás Önismeret Öszinteség