Megküzdés a gyűlöletkeltő politikai kampányokkal

Mindenki megérdemli, hogy hazájában szabadon és biztonságban élhessen. Mindenkinek jár, hogy védjék és tiszteletben tartsák az alapvető emberi jogait. Minden kormánytól elvárható az állampolgárok magánéletének, személyi biztonságának és méltóságának a védelme. Mindenkinek jár, hogy az országában olyan fékek és ellensúlyok működjenek, amelyek megakadályozzák, hogy a hatalmon lévők visszaéljenek a hatalmukkal, és megsértsék az állampolgárok alapvető emberi jogait.

Pont emiatt vált ki sokunkból nagyon erős érzelmeket, amikor a magyar országgyűlés jogfosztó törvényeket fogad el, vagy amikor politikai pártok kisebbségek elleni gyűlöletkeltéssel igyekeznek megszerezni vagy megtartani a politikai hatalmat. Sokféleképpen reagálunk ezekre a súlyos jogsértésekre: van, hogy dühösek, elkeseredettek és kétségbeesettek vagyunk. Sokszor félünk attól, hogy mi jöhet még. Van, hogy ledermedünk, ürességet vagy letargiát érzünk. Van, hogy legszívesebben ordítanánk, sírnánk, elmenekülnénk az országunkból, vagy legszívesebben fel sem kelnénk az ágyból. Fontos, hogy teret adjunk a nehéz érzelmeknek is, és az empátiánkról biztosítsuk azokat, akiknek nehéz megküzdeni az LMBTQ-ellenes gyűlöletkampányokkal.

Ha te is azok közé tartozol, akiknek most nehéz, tudd, hogy nem vagy egyedül. Nagyon fájdalmas, megterhelő és fárasztó tud lenni, ha a létezésed valódisága mellett kell érvelned, vagy arról kell vitatkoznod, hogy jogod van-e teljes jogú állampolgárként élni a saját hazádban. Ezek a témák mélyen, személyesen érintenek minket, LMBTQ embereket, és sokszor érezzük azt, hogy felőrölnek minket ezek a beszélgetések. 

Ezekben a nehéz időkben fontos, hogy a közösség tagjaiként számíthassunk egymásra, és hogy priorizáljuk a saját mentális jóllétünket. Együtt képesek vagyunk átvészelni a legnagyobb történelmi viharokat, és megerősíteni egymást.

Mit tehetsz?

 1. Építsd ki a saját védőhálódat! Ahhoz, hogy egy homofób és transzfób közegben LMBTQ emberként biztonságban és boldogan tudjunk élni, elengedhetetlen, hogy ki tudjunk építeni olyan köröket, ahol szabadon és félelem nélkül önmagunk lehetünk. Nem kell csupán egyetlen közösségben gondolkodni, hiszen egy ember számos közösség tagja is lehet. Van, akinek megadatott, hogy a vér szerinti családjában talál támogató közegre, azonban sok LMBTQ személy számára a család nem egy biztonságos tér. Azonban az LMBTQ emberek a történelem kezdete óta hoznak létre választott családokat és szeretetközösségeket. Gondold végig, hogy mire és kikre lenne szükséged, és keresd aktívan azokat az embereket, akikkel körül tudod venni magad. Jó kiindulópontok lehetnek akár az LMBTQ közösségi események, kulturális rendezvények, sportklubok vagy önsegítő körök.
 1. Kérj segítséget! Nem az az erős, aki minden nehézséggel egyedül néz szembe, hanem az, aki jól ismeri a saját belső működését, és tudja, hogy mikor milyen segítségre van szüksége ahhoz, hogy minél jobban tudja venni az akadályokat. Sokaknak jó támasz tud lenni például az egyéni vagy a csoportos terápiás munka, ebben neked kell megtalálnod, hogy ki az a segítő szakember, mi az a módszertan, megközelítés vagy közeg, ami a legjobban működik. A Háttér Társaság minden nap ingyenesen hívható lelkisegély-szolgálatát is jó szívvel ajánljuk.
 1. Válaszd meg jól a csatáidat!

Egyetlen LMBTQ személynek sem kell két lábon járó érzékenyítő-masinává válnia. Egyikünknek sem dolga a nap minden pillanatában, a hét minden napján folyamatosan szót emelni a jogsértésekkel szemben, hiszen ez fárasztó és megterhelő tud lenni. Az ilyen felfokozott politikai helyzetekben sokan érezzük magunkon a nyomást: most kell mindent megtenni azért, hogy kiálljunk magunkért és előremozdítsuk az LMBTQ személyek társadalmi elfogadottságát. Fontos azonban észben tartanunk, hogy ez nem egy sprint, hanem egy maraton. A legfontosabb, hogy felismerjük a saját határainkat, és megtanuljuk megválasztani a számunkra megfelelő csatákat. 

Ezekhez az alábbiakat érdemes végiggondolni:

 • Melyik az a konfliktus, amibe érdemes beleállni?
 • Mit várok el ettől a beszélgetéstől? Mi lenne számomra az ideális kimenetel?
 • Van-e kapacitásom most, az adott élethelyzetemben arra, hogy felvegyem ezt a témát? 
 • Komfortos-e számomra beszélni erről a témáról?
 • Mi a konfliktus felvállalásának a legjobb módja? Sokszor egy személyes beszélgetés, még ha konfliktusos is, közelebb tudja hozni a feleket egymáshoz, mint egy online komment-vita, ahol a közösségi média felületek jellege miatt sok esetben szinte ellehetetlenül, hogy a felek valóban megértsék egymást.
 • Melyik az a helyzet, ahol biztonságos számunkra felfedni az LMBTQ identitásunkat? Az első mindig a személyes biztonság: ha egy helyzetet veszélyesnek ítélsz meg, elsőként mindig arról gondoskodj, hogy biztonságban legyél.
 • Mik azok az eszközök, amik ebben a helyzetben pozitív változást hozhatnak, és van-e erőm, energiám, hozzáférésem ezekhez az eszközökhöz?

Ha úgy gondolod, hogy vannak helyzetek, ahol nehezen ismered fel vagy jelölöd ki a saját határaidat, javasoljuk, hogy nézz szét a könyvajánlónkban! 

 1. Keresd az önkifejezés módjait!

Az igazságtalansággal, jogfosztásokkal, gyűlöletkeltéssel kapcsolatos komplex érzelmeket van, hogy nehéz kifejezni. Sokat segíthet, ha keresel olyan önkifejezési módokat, amelyek neked jól működnek. Ez lehet bármi: blogolás, írás, napló, versek, zenélés, szövegírás, éneklés, rap, festés, rajzolás, kollázsolás, tánc, mozgás, drag, filmkészítés, színházcsinálás, vagy bármilyen egyéb médiumon keresztül történő történetmesélés. Ne feledd, az önkifejezés nem csak önálló műfaj lehet: kereshetsz alkotóközösségeket, színjátszóköröket, művészetterápiás csoportokat, zenei közösségeket, tánccsoportokat, sporttal vagy mozgással foglalkozó közösségeket, vagy bármilyen olyan közeget, ahol jól érzed magad, biztonságosan önmagad lehetsz, és teret ad neked a történeteid és érzelmeid elmesélésére. Az alkotásokat pedig teljesen oké, ha csak magadnak készíted, de szuper dolog őket másokkal is megosztani.

 1. Csatlakozz cselekvő közösségekhez!

Ha úgy érzed, hogy segítene, akkor keress olyan aktivistaközösségeket, ahol tehetsz azért, hogy boldogan és biztonságban élhessünk Magyarországon LMBTQ emberként.

Budapesti LMBTQ civil szervezetek:

Vidéki LMBTQ csoportok:


Témák

Téged mi foglalkoztat?

Affirmatív Aszexuális Bántalmazás Bántalmazó párkapcsolat Chemszex Coming out Család Depresszió Egészséges párkapcsolat Előbujás Előítélet Fiatal Függőség Gyűlölet-bűncselekmény Gyűlöletbeszéd HIV Identitás Iskolai bántalmazás Jogsegély Közösség Lelkisegély Leválás LMBTQ-barát pszichológus LMBTQ sportklub Megküzdés Nembináris Nemi diszfória Oktatás Politika Rasszizmus Segítő szakmák Self-care Szerhasználat Szorongás Terápia Transznemű Transz szervezetek Trauma Zaklatás Ártalomcsökkentés Érzelmi intelligencia Önelfogadás Öngondoskodás Önismeret Öszinteség