Könyvajánló

Szakáll Péter illúziói – Emberfüggések és szabadulások


Tisza Kata ebben a rendhagyó kötetében egyszerre a szakember és az érintett szempontjából szedi darabjaira a kodependencia, vagyis a társ- és kapcsolati függőségek sokszor igen kaotikus és összetett fogalomrendszerét, motívumait, hogy a végén, szokás szerint, egy tiszta érzelmi térképet és hozzá szabadulólevelet is kaphassunk. Ezúttal a főhős férfi, Szakáll Péter, egy kapcsolatfüggőségekkel foglalkozó, maga is felépülő függő terapeuta, akinek egy teljes munkahetét s az ő igen sokféle, fiktív, mégis hasonló és életszerű eseteit mutatja be a regénytörténet. Minden helyzetben a szer maga az ember, miközben mindezt szakmai értelmező keretbe helyezi a szerző és hozza a megértést az olvasóhoz közel. 

„Üdítő látni, hogy így is közelebb lehet hozni a pszichológiát az olvasóközönséghez. Kata egy pszichopunk, aki egyszerre a terapeuta és a páciens. Jól áll ez a többszólamúság. Nekem a poétizált pszichológia jut eszembe, mint elnevezés: tömény, sokszínű, mélyenszántó, igaz, személyes és intelligens. Ha kell, nyers, ha kell, kifinomult, ha kell, ismeretterjesztő. Értem, mivel bűvöli el a közönségét.”

Dr. Kőváry Zoltán, klinikai szakpszichológus, bölcsész, az ELTE PPK habilitált egyetemi docense, a „Homo Creativus” és a „Bevezetés az egzisztenciális pszichológiába” című könyvek szerzője